Parohia greco-catolică Arad-Centru
Site-ul parohiei greco-catolice Arad-Centru

Instalarea noului paroh la biserica „Naşterea Prea Curatei Fecioare Maria” din Arad (articol)

februarie 20th, 2011 by Arad

În ziua de 20 februarie, Duminica a 34-a după Rusalii, la biserica „Naşterea Prea Curatei Fecioare Maria”, parohia Arad-Centru, a avut loc instalarea oficială ca paroh a Rvs. Pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad, în postul rămas vacant în urma trecerii la cele veşnice a fostului paroh, Rvs. Pr. Prot. On. Coriolan Mureşan, Consilier eparhial.

Sfânta Liturghie de instalare a fost pontificată de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj, concelebranţi fiind: Mons. Nistor Chişbora, Protopop Emerit de Arad şi Prelat Papal, Pr. Prot. Radu Vorindan, noul paroh şi Pr. Dănuţ Ciuban, Protopop de Chişineu-Criş, paroh la Sintea-Mare, administrator parohial la Chişineu-Criş.

Decretul de numire a fost citit de către Mons. Angelo-Narcis Pop, delegat al Prea Sfinţiei Sale, Alexandru Mesian. „Am aflat de bine în Domnul ca la Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică «Naşterea Prea Curatei Fecioare Maria» din localitatea Arad, Str. Vincenţiu Babeş, Nr. 4, – rămasă vacantă – să numim cu începere din data de 10 februarie 2011, în calitate de paroh, pe Prea Onoratul în Cristos Frate Pr. Radu Vorindan, actualmente administrator parohial la Zădăreni şi Protopop al Aradului, dându-i totodată şi favorurile aferente, care după sfintele canoane, statute diecezane şi legile statului i se cuvin. De la data prezentului decret, numirea ca administrator parohial al Parohiei Zădăreni a Pr. Radu încetează. Astfel, Rvs. Pr. Prot. Radu Vorindan, vei conduce parohia «Naşterea Prea Curatei Fecioare Maria» Arad (biserica nouă) şi parohia Arad-Centru cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» de pe str. Eminescu, nr. 57, cu biserica neretrocedată, de asemenea vei continua şi activitatea de Protopop al Aradului. Odată cu numirea în această parohie vacantă, îţi aducem aminte părinteşte, iubite frate Pr. Radu Vorindan, de obligaţiile ce le ai, îndemnându-te în numele Veşnicului Arhiereu Isus Cristos, să porţi de grijă de mântuirea sufletelor credincioşilor încredinţaţi păstoririi tale …”.

După citirea decretului, Mons. Angelo i-a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheile lăcaşului de cult, fiecare ca simbol a ceea ce misiunea unui paroh înseamnă. Noul preot paroh, Pr. Radu Vorindan a mulţumit Preasfinţitului Alexandru Mesian pentru încrederea acordată şi a implorat pe Isus Cristos, întemeietorul Bisericii să-i dea harul de a sluji cu iubire şi umilinţă turma încredinţată lui.

În cadrul Sfintei Liturghii, s-au făcut rugăciuni de pomenire pentru odihna veşnică a adormitului în Domnul, Pr. Coriolan Mureşan cel care a avut o contribuţie remarcabilă la construirea acestei biserici.

După încheierea ceremoniei religioase, clericii împreună cu membrii consiliului parohial s-au întreţinut la o agapă fraternă.

Părintele Radu Vorindan este dublu licenţiat în teologie şi psihologie. S-a născut în oraşul Lipova, la data de 25 ianuarie, 1976. A urmat cursurile facultăţii de Teologie „Bunavestire” din Blaj între anii, 1996 -2001. A obţinut prima Diplomă de Licenţă, specializarea Teologie Liturgică, în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, sesiunea iunie 2001. Tot în anul 2001 s-a căsătorit, iar la data de 16 septembrie (acelaşi an), a primit Sfânta Taină a Preoţiei, fiind hirotonit de către actualul Episcop al Lugojului, Excelenţa Sa, Alexandru Mesian.

Timp de aproape un deceniu a activat ca administrator parohial în localitatea Zădăreni de lângă Arad. Pe lângă atribuţiile legate de asistenţa spirituală a credincioşilor şi administrarea parohiei sus amintite, a predat religie în cadrul Şcolii Generale din localitate timp de trei ani, unde în urma unor cursuri de specialitate, având modulul psiho-pedagogic luat încă din facultate, a obţinut în 2006 şi atestatul de formare continuă a personalului didactic.

În anul 2005 s-a înscris la cursurile masterale la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Teologie Pastorală Oradea, obţinând în 2006, sesiunea iunie, diploma de master în Teologie. Tot în anul 2005, paralel cu studiile de master, s-a înscris la Universitatea de Vest „Vasile-Goldiş” din Arad, în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Psihologie, studii absolvite în anul 2008 unde a obţinut cea de a doua licenţă. S-a înscris apoi în 2008 la cel de al doilea master in psihologie, specializarea Psihologie Clinică, care se găseşte actualmente în curs de finalizare.

În anul 2009, la 26 decembrie, în baza deciziei cu nr.385, a fost numit de Excelenţa Sa, Episcop Alexandru Mesian, în funcţia de Protopop al Aradului prin retragerea la limita de vârstă a Mons. Nistor Chişbora, Prelat Papal.

Posted in Evenimente


(comments are closed).